Prenova spletne strani v 7 korakih v letu 2023

Oblikovanje spletne strani in prenova spletne strani

Prenova spletne strani je ključnega pomena za izboljšanje vaše prisotnosti na spletu in doseganje konkurenčne prednosti. V tem članku bomo raziskali pomembnost prenove spletne strani in vam predstavili 7 ključnih korakov, ki vam bodo pomagali izvesti uspešno prenovo spletne strani.

Korak 1: Analiza trenutnega stanja

Prenova spletne strani analiza obiskovalcev

Preden se lotite prenove spletne strani, je pomembno, da natančno analizirate trenutno stanje. Preglejte vse vidike vaše spletne strani, vključno z uporabniško izkušnjo, učinkovitostjo, vidnostjo na spletu in prodajnimi rezultati. Uporabite analitična orodja, kot je Google Analytics in Google Search Console, da pridobite vpogled v obiskanost strani, vedenje obiskovalcev, konverzije in druge ključne metrike.

prenova spletne strani analiza

Pri analizi uporabniške izkušnje ocenite, kako enostavno je navigirati po spletni strani, kako hitro se strani nalagajo, ali so informacije jasne in enostavno dostopne ter ali obstajajo ovire, ki lahko vplivajo na uporabnikovo interakcijo. Preverite tudi odzivnost vaše spletne strani na različnih napravah, kot so mobilni telefoni, tablice in računalniki.

Pri učinkovitosti se osredotočite na ključne metrike, kot so stopnja konverzije, povprečni čas na spletni strani, stopnja zapuščenosti in druge metrike, ki so pomembne za vaše poslovne cilje. Prav tako preverite vidnost vaše spletne strani na spletnih iskalnikih in analizirajte ključne besede, za katere se spletna stran že uvršča in katere so priložnosti za izboljšanje.

Na podlagi analize boste lahko opredelili močne točke, pomanjkljivosti in priložnosti za izboljšave. Ker je lahko prenova spletne strani težka vam bo to zelo pomagalo pri načrtovanju in ciljanju ključnih področij, ki jih želite izboljšati.

Korak 2: Definiranje ciljev in ciljnega občinstva

Prenova spletne strani cilji

Da je prenova spletne strani uspešna je ključno, da imate jasno določene cilje. Določite, kaj želite doseči s prenovo – ali želite povečati prodajo, izboljšati uporabniško izkušnjo, povečati število povpraševanj ali doseči kakšen drug poslovni cilj. Cilji morajo biti merljivi, dosegljivi in časovno omejeni.

Hkrati pa je pomembno tudi definirati ciljno občinstvo vaše spletne strani. Razmislite o demografskih značilnostih, interesih, potrebah in preferencah vašega ciljnega občinstva. To vam bo pomagalo prilagoditi vsebino, dizajn in funkcionalnosti spletne strani, da boste bolje nagovorili in zadovoljili potrebe vaših uporabnikov.

Prenova spletne strani z jasno določenimi cilji in ciljnim občinstvom vam bo omogočila, da boste lahko bolj usmerjeno načrtovali prenovo in uspešno dosegli želene rezultate.

Korak 3: Načrtovanje novega dizajna in uporabniške izkušnje

Prenova spletne strani uporabniška izkušnja

Pri načrtovanju novega dizajna spletne strani je ključnega pomena, da ustvarite privlačen vizualni izgled, ki je v skladu z vašo blagovno znamko, saj lahko prenova spletne strani postavi fokus na pomanjkljivosti in pozabi na prej delujoče zadeve. Pomislite na barvno shemo, tipografijo, uporabo slik in drugih vizualnih elementov, ki bodo ustvarili pozitivno in konsistentno uporabniško izkušnjo.

Hkrati pa se osredotočite na enostavno navigacijo. Uporabniki morajo hitro in enostavno najti pot do želenih informacij. Poskrbite, da je glavni meni pregleden in uporabniku prijazen. Razmislite o uporabi podmenijev in iskalnega polja za dodatno navigacijsko pomoč.

Poleg tega je pomembno, da prenovljena spletna stran deluje hitro in brezhibno. Optimizirajte hitrost nalaganja strani, uporabite kompresijo slik in preverite, ali so vse povezave in funkcionalnosti pravilno delujoče.

Korak 4: Izvedba tehničnih izboljšav

Prenova spletne strani tehnično

Pri prenovi spletne strani se osredotočite tudi na tehnične vidike. Optimizacija hitrosti nalaganja strani je ključna, saj uporabniki pričakujejo hitro in nemoteno izkušnjo. Preverite, ali so slike ustrezno stisnjene, izboljšajte predpomnjenje strani in preverite, ali je spletna stran prilagojena mobilnim napravam.

Prav tako poskrbite za varnost vaše spletne strani, ker prenova spletne strani ponavadi pomeni tudi novo gostovanje, nov sistem in s tem tudi nove nevarnosti. Uporabite varnostne rešitve, kot je SSL certifikat, da zagotovite šifriranje komunikacije med uporabniki in vašo spletno stranjo. Redno posodabljajte vse vtičnike in platformo, da preprečite morebitne varnostne ranljivosti.

Poleg tega preverite, ali je struktura spletne strani dobro zasnovana in organizirana. Pravilna struktura omogoča boljše indeksiranje s strani iskalnikov in izboljšuje uporabniško izkušnjo. Uporabite smiselne URL-je, ustrezno strukturirajte vsebino in zagotovite, da so vse povezave pravilno delujoče.

Korak 5: Prenova spletne strani – vsebinska strategija

Prenova spletne strani vsebina

Uspešna prenova spletne strani zahteva tudi premislek o vsebinski strategiji. Vsebina je ključna za privabljanje uporabnikov, vzdrževanje zanimanja in doseganje ciljev.

Razvijte vsebinski načrt, ki bo odgovarjal potrebam vašega ciljnega občinstva. Opišite teme, ki jih želite pokriti, in ustvarite redno ažuriranje vsebine, ki bodo koristile vašim uporabnikom. Bodite pozorni na kakovost vsebine, pravilno uporabo ključnih besed in strukturiranje vsebine za boljše iskalniško optimizacijo.

Razmislite o ustvarjanju blog objav, vodičev, priročnikov ali drugih informativnih vsebin, ki bodo pomagale uporabnikom reševati njihove težave ali zadovoljevati njihove potrebe. Vključite tudi vizualne elemente, kot so slike in videoposnetki, ki bodo obogatili vsebino in privabili več pozornosti, saj prenova spletne strani ni samo tehnična, ampak tudi vsebinska.

Prenova spletne trgovine pa je dobra priložnost za pregled vsebin, kot so kategorije in produkti, da imajo ustrezne profesionalne slike, opise in ostale podatke.

Korak 6: Implementacija strategije SEO optimizacije

Kaj je SEO optimizacija
Kaj je SEO optimizacija

Iskalniška optimizacija (SEO) je ključnega pomena za doseganje višjih uvrstitev v iskanjih in pritegovanje organskega prometa na vašo spletno stran. Izvedite temeljito raziskavo ključnih besed, ki so relevantne za vašo industrijo in ciljno občinstvo. Vključite te ključne besede v naslove, meta oznake, URL-je in vsebino strani.

Poleg tega uporabite ustrezen interni povezovalni sistem, da povežete sorodne vsebine na vaši prenovljeni spletni strani. To bo omogočilo boljše indeksiranje in pomagalo uporabnikom pri navigaciji po vaši spletni strani.

Prav tako je to primeren čas za razmislek, ali lahko prenova spletne strani doprinese še kakšne kakovostne povratne povezave iz drugih spletnih strani. To lahko dosežete s strategijami, kot so gostovanje gostujočih blogov, sodelovanje v industrijskih direktorijih ali izmenjava vsebin z drugimi relevantnimi spletnimi stranmi.

Korak 7: Testiranje in izboljšave

Izdelava spletnih strani in prenova spletne strani sta si zelo podobni, a pri prenovi imamo ponavadi že več izkušenj in vemo kaj moramo paziti.

Prenova spletne strani izboljšave

Preden lansirate prenovljeno spletno stran, je pomembno, da opravite temeljito testiranje vseh funkcionalnosti. Preverite, ali so vse povezave delujoče, obrazci pravilno delujejo, vsebina se pravilno prikazuje in stran se pravilno prikazuje na različnih napravah in seveda hitrost spletne strani na različnih napravah.

Poleg tehničnega testiranja se osredotočite tudi na uporabniško izkušnjo. Po prenovi spletne strani prosimo nekaj prijateljev, kolegov ali uporabnikov, naj preizkusijo spletno stran in zberejo povratne informacije o njihovi izkušnji. Analizirajte te povratne informacije in izvedite morebitne izboljšave, da zagotovite, da je spletna stran čim bolj intuitivna, uporabna in privlačna za obiskovalce.

Po lansiranju redno spremljajte analitiko, da boste lahko sledili uspešnosti prenovljene spletne strani. Analizirajte ključne metrike, kot so obiskanost, stopnja konverzije, čas zadrževanja na spletni strani in druge pomembne metrike. Na podlagi pridobljenih podatkov izvajajte izboljšave, da optimizirate spletno stran in dosežete želene rezultate.

Zaključek:

Prenova spletne strani je celovit proces, ki zahteva natančno načrtovanje in izvedbo. Z upoštevanjem sedmih korakov, kot smo jih opisali, boste lahko ustvarili prenovljeno spletno stran, ki bo povečala vašo prisotnost na spletu, izboljšala uporabniško izkušnjo, povečala prodajo in dosegla vaše poslovne cilje. Ne pozabite redno spremljati in prilagajati spletno stran, da boste lahko ostali konkurenčni in sledili spremembam na spletu. Upoštevajte teh sedem korakov in tako bo vaša prenova spletne strani uspešna.

Če želite pomoč ali brezplačni posvet o izdelavi spletnih strani me kontaktirajte zdaj.

5/5 - (2 votes)
Deli:
author avatar
Grega Programer spletnih strani
Grega Rednak - inovativni spletni programer in podjetnik, ki s strankami zgradi osebni odnos in nudi dobre spletne rešitve (od izdelave spletnih strani, trgovin do SEO optimzacije in namensko sprogramiranih rešitev).
Scroll to Top