Node.js-Express “hello world” aplikacija

hello world

Primer preproste aplikacije, zgrajene z uporabo Node.js izvajalnega okolja in Express ogrodja.

Kaj je Node.js

Node.js je odprtokodno izvajalno okolje za razvoj aplikacij na strani strežnika v JavaScript programskem jeziku. Deluje na različnih platformah in omogoča izvajanje JavaScript kode na strežniku izven spletnega brskalnika. Običajno se uporablja za izdelavo API-jev, aplikacij v realnem času in mikrostoritev.

Node.js vključuje tudi upravitelja paketov NPM (Node Package Manager), ki ga lahko uporabite za namestitev in upravljanje paketov tretjih oseb (knjižnic in ogrodij) za vaše projekte Node.js. Če želite namestiti paket z uporabo npm upravitelja paketov, lahko uporabite sledeči ukaz:

npm install packageName

Uporaba Node.js in Express za “hello world” aplikacijo

Če želite začeti uporabljati Node.js, ga boste morali namestiti v svoj računalnik. Node.js lahko prenesete z uradne spletne strani https://nodejs.org/ in ga namestite po priloženih navodilih. Ko imate nameščen Node.js, ga lahko uporabite za zagon datotek JavaScript iz ukazne vrstice (CMD, terminal, powershell, ipd..).

Za razvoj enostavne Node.js aplikacije boste morali imeti nameščen Node.js in ustvariti nov projekt. To lahko storite z naslednjimi ukazi:

npm init
npm install express
Nato ustvarite datoteko, ki je običajno poimenovana server.js in dodajte kodo:
const express = require('express');
const app = express();

app.get('/', (req, res) => {
  res.send('Hello World!');
});

app.listen(3000, () => {
  console.log('Server listening on port 3000');
});

Ta koda ustvari strežnik Express, ki posluša zahteve HTTP na vratih 3000. Ko prejme zahtevo, pošlje odgovor z besedilom “Hello World!”. Če želite zagnati strežnik, zaženite sledeči ukaz:

node server.js

V konzoli bi morali videti sporočilo, da strežnik posluša na vratih 3000 (npr. “Server listening on port 3000”).

Če želite preizkusiti, kako deluje zagnani strežnik, odprite spletni brskalnik in pojdite na naslov http://localhost:3000. Morali bi videti sporočilo “Hello World!” prikazano v brskalniku.

To je zelo osnovni primer aplikacije, zgrajene z Node.js in Express. Aplikaciji lahko dodate več poti z različnimi funkcionalnostmi na katere se različno odzove tako, da definirate dodatne končne točke in obravnavate različne metode HTTP (npr. POST, PUT, DELETE).

Hello world

Zaključek

Node.js je odprtokodno izvajalno okolje, ki se izvaja na strani strežnika, torej ne potrebuje spletnega brskalnika. Pogosto je uporabljen za izdelavo aplikacij v realnem času ali aplikacij, ki delujejo preko API-jev. Izdelava spletnih strani je s tem orodjem primerna, saj je hitro in učinkovito. Pogosto se uporablja tudi v arhitekturi mikrostoritev.

Viri:

https://nodejs.org/

Ocenite članek
Deli:
author avatar
Grega Programer spletnih strani
Grega Rednak - inovativni spletni programer in podjetnik, ki s strankami zgradi osebni odnos in nudi dobre spletne rešitve (od izdelave spletnih strani, trgovin do SEO optimzacije in namensko sprogramiranih rešitev).

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top